Fahrettin Paşa Kimdir?


Fahrettin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde görev yapmış ve Birinci Dünya Savaşı sırasında Medine Müdafii olarak tanınan önemli bir Osmanlı askeridir. Tam adı Ömer Fahrettin Türkkan olan Paşa, 1868 yılında Ruscuk'ta doğdu. 


Fahrettin Paşa, İstanbul Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra birçok cephede görev yaptı. Ancak en çok, 1916-1919 yılları arasında Medine'yi İngiliz ve Arap kuvvetlerine karşı savunması ile tanınır. Medine Savunması sırasında gösterdiği direniş ve kararlılık, ona "Çöl Kaplanı" unvanını kazandırmıştır.


Medine Savunması, Osmanlı İmparatorluğu'nun en zor dönemlerinde Fahrettin Paşa'nın liderliğinde gerçekleşti. Medine'deki kutsal emanetleri koruma konusundaki hassasiyeti ve kararlılığı, onu Osmanlı tarihinin unutulmaz isimlerinden biri yapmıştır. Paşa, Medine'nin düşmesinden sonra İngilizler tarafından esir alınarak Malta'ya sürgüne gönderildi, ancak 1921 yılında serbest bırakıldı.


Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye'ye dönen Fahrettin Paşa, çeşitli askeri ve diplomatik görevlerde bulundu. 1948 yılında İstanbul'da vefat etti.


Fahrettin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminde ve Türk Kurtuluş Savaşı sırasında gösterdiği kahramanlık ve liderlik ile Türk tarihine adını altın harflerle yazdırmış bir isimdir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı. İlk yorumu siz yapın!

Yorum Yapın

Twitter'da Bizi Takip Edin

Hava Durumu

Puan Durumu

Gol Krallığı